Heikki Tamminen - PerusS Itsenäisiä ajatuksia isänmaan menosta

Silminnäkijänä Kosin saarella

Vietin puolitoista viikkoa lomaa Kosin saarella, joka sijaitsee Egeanmerellä vain kivenheiton päästä Turkin mantereelta. Silmiini osui ennen lomaa uutisia siitä, kuinka laittomasti Eurooppaan tulevat käyttävät Kosin saarta kauttakulkupaikkana. Kumiveneellä on kohtuullisen helppo kulkea pari kilometriä Turkin puolelta EU:n puolelle.

Paikallinen pariskunta kertoi, että joka aamu uusi porukka on rantautunut, kun he kävelevät rantakatua varhain. Jälkiä ainakin löytyi hylätyistä kumiveneistä pelastusliiveihin, joten tarinaa voidaan pitää melko luotettavana.

Laittomia siirtolaisia näkyi katukuvassa useasti, oikeastaan koko ajan, ellen sitten ollut hotellilla, joka oli hieman syrjempänä keskustasta. Keskustassa he majoittuivat puistoon lähelle viranomaispalveluita. Koko aikana näin vain pari kerjäläistä, jotka olivat lähinnä samoja naisia lapset sylissään. Hekään eivät olleet esimerkiksi Syyriasta, vaan romaneja tuttuine kaavoineen.

Puiston leirielämä näytti leppoisalta. Silmäilyjen mukaan uskallan väittää, että noin 80-90 prosenttia henkilöistä olivat 18-40 vuotiaita miehiä. Minkäänlaista hätää en havainnut. He nukkuivat auringon alla puiden varjossa, mutta en näe sitä kovin epäinhimillisenä piirteenä, kun päivälämpötila on 25-35 astetta ja vettä näytti olevan. Sammuneet ruotsalaisteinit näyttivät paljon ryytyneemmiltä. Myös älypuhelimet kuuluivat osalla varustukseen.

Jostain syystä eräänä aamuna puisto oli tyhjä ja se oli rajattu punavalkoisella nauhalla. Myöhemmin samana päivänä virastotalolta lähti pitkä letka ko. henkilöitä. Tässä letkassa en nähnyt yhtään naista tai lasta. Ehkä he saivat seuraavan sijoituspaikan – en tiedä.

Myönnän kyllä, että Kosin saarella ko. henkilöistä ei ollut mitään vaaraa tai suurempaa haittaa ainakaan minulle. Minä olen huono tuntemaan sellaisia tuntemuksia muutenkaan, mutta ymmärrän, jos joitain jännittää illalla kävellä pitkien katseiden saattelemana leirien läheltä.

Kertaakaan en nähnyt, että laittomasti maahan tulleita olisi kohdeltu jotenkin huonosti. He hengailivat ja liikkuivat siinä missä paikallisetkin. Puheet kylmästä vastaanotosta ovat siis niin sanottua skeidaa. Eurooppa on sivistynyt, eikä vääräuskoisia lynkata. 

Summa summarum: Miksi nämä henkilöt eivät ole kotimaassaan rakentamassa, vaikka asein, parempaa yhteiskuntaa? Kuten totesin, heistä ylivoimainen enemmistö on hyväkuntoisia miehiä. Kun Suomessa sodittiin, karkurit ammuttiin. Olen valmis auttamaan naisia ja lapsia. Suomessa naisetkin jäivät hoitamaan kotia aikanaan.

Empiirinen tutkimusmatkani osoitti oikeaksi sen, mikä on ollut suhtautumiseni ennenkin; ei ole mitään tarvetta jakaa laittomia siirtolaisia Eurooppaan tai ylipäätään päästää heitä Euroopan rajan yli, vaikka he hakisivat turvapaikkaa. Australian nollalinja on oikea linja myös Eurooppaan.

Yhteiskunnat eivät kehity lähtemällä vaan jäämällä. 

Mitä tulee Kreikan finanssikriisiin, sellaista en havainnut, eikä se paikallistenkaan mielestä vaikuta saaristossa, jossa on turisteja.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Turvapaikanhakumatka sen verran vaarallinen ettei naisia/lapsia lähetetä. Tuossa vaiheessa (kun ovat tulleet Kreikan saarille) vaarallisemmat vaiheet jo ohi.

Mutta eihän tuo välimeren ylitys ole kestävä ratkaisu vaan tarvitaan muunlaisia toimia.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Tamminen on hyvä hyppää ensimmäiseen lentokoneeseen ja matkaa Mogadishuun, Kabuliin tai vaikka Syyrian Raqqaan. Sitten kun Tamminen kahden vuoden päästä palaa (jos palaa) suomeen, niin voidaan kysyä, että toimiko Tamminen väärin kun pakeni sotaa - vaikka ei olekaan nainen tai lapsi.

Käyttäjän heikkitamminen kuva
Heikki Tamminen

Minkä ihmeen takia Tamminen hyppäisi matkalle näihin paikkoihin, kun siellä ei minulla ole mitään, ja todennäisesti kristillinen lähtömaa heikentäisi pääni pysyvyyttä olkapäiden välissä? Jos täällä (Suomessa) tulisi kahakka, jäisin tietysti puolustamaan maata, kuten perustuslaki ja antamani vala velvoittaa. Minun asiani ei ole rakentaa Somaliaa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Tamminen ja Tammisen edustama puolue tuntuu nojaavan kuitenkin kaiken politikointinsa ja arvovaltansa näiden asioiden käsittelyyn. Melko ristiriitaista sanoisin. Pitäisi olla jonkinlaista kompetenssia jos on asioista jotain mieltä. Kaikki muu on jossittelua ja huonoa politiikkaa.

Luulen, että ainoa kahakka mikä meillä suomessa syntyy on sellaisten tahojen ajama kahakka, jotka tekevät kovasti nyt tälläkin hetkellä työtä suomalaisten käännyttämiseksi toisiaan vastaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ettei tässä nyt olisi lievä ensimmäisen maailman näkökulmasta tehty ajatusvirhe, jonka mukaan ihmisillä olisi yhtä helppo järjestäytyä ja vaikuttaa kuin meillä länsimaissa.

Hyvä huomio Tammiselta oli se, ettei näihin ihmisiin suhtauduta halveksuen. Esim. Lampedusalaiset ovat pikemminkin auttavaisia kuin rasistisia siirtolaisia/pakolaisia kohtaan. Töykeys löytyy lähinnä poliitikkojen kirjoituksista, esim. Halla-ahon pilailut siirtolaisten kustannuksella Facebookissa.

Käyttäjän heikkitamminen kuva
Heikki Tamminen

Se, että paikalliset antavat heidän olla rauhassa, ei tarkoita, että heitä haluttaisiin saarelle. He ovat taloudellinen ja sosiaalinen taakka siinä missä muuallakin Euroopassa.
Se, että kaikki siirtolaiset ovat ihmisiksi tuossa vaiheessa matkaa on kai se, ettei kukaan puolivälissä halua itselleen ongelmia. Kreikkaanhan heidän ei ole tarkoitus jäädä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ihan vaan kysyn, että kuinka erotit Kosin kansainvälisestä ja -värisestä katukuvasta laittomasti maahan tulleet? Oliko heillä jokin hihamerkki?

Käyttäjän heikkitamminen kuva
Heikki Tamminen

Jos ei heitä erota Kosilla käydessään, saa olla melko tyhmä suoraan sanottuna. Tuskin kysymys oli vakavalla naamalla esitetty.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Sitä minä vaan, että onko maassa laillisesti oleva somali erinäköinen kuin laittomasti oleva, kun ne sieltä katuvilinästä pystyit reilun viikon kokemuksella, tissuttelun ohessa erottelemaan?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Ei naisia ja lapsia lähetetä ensin matkaan ellei tilanne ole epätoivoinen. On aika selvää, että ne, jotka voivat lähteä, lähtevät ensin - eli nuoret miehet. Näin tapahtui Suomessakin, viimeksi 60-luvulla, kun maaseutu alkoi tyhjentyä. Miehet meinivät ensin varmistamaan työpaikan ja muu perhe tuli perässä.

Maailma on täynnä mitä kurjempia paikkoja joissa ihmiset kuitenkin yrittävät elää ja tulla toimeen ja sitten on lähes toivottomia paikkoja joita Anttiolava Salonen nimesi. Hän on oikeassa siinä, että ennen kun arvostelee lähtijöiden motiivia, olisi syytä paneutua lähtömaiden olosuhteisiin. Päätöstä lähteä tuskin koskaan tehdään kevyin perustein.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Näinhän se käy nytkin nuretmiehet tulevat jo Ruotsinkautta varmistamaan työpaikkansa Suomessa ja perhe sitten myöhemmin perässä.

Kari Ahveninen

On melko helsinki-keskeinen kuva tuosta maaseudun tyhjenemisestä... kun maatalouden koneellistuminen vei työpaikat, pienviljely muuttui lähinnä nälkätaiteiluksi kaupan keskittymisen myötä, ja teollisuus keskittyi lähinnä etelään, niin millä ihmiset olisivat eläneet enää maaseudulla?
Ja jossain kohtaa helpompi elämä kaupungissa myös vaikutti, nimenomaan edellisistä syistä.

Ja jostain keskisestä Suomesta oli hiukan turhan pitkä matka etelän teollisuuden työvoimaksi, joten oli lähestulkoon pakko muuttaa. Mutta silloin oli työpaikkoja joitten perässä muuttaa, suurempi ongelma silloinkin oli asunto ja muut sellaiset.

Kaikesta huolimatta, maan sisäinen muuttoliike on kokonaan eri asia kuin nykyisen kaltainen massiivinen maasta toiseen muuttaminen, eikä niitä voi verrata toisiinsa.

Kun joku lähtee kotimaastaan toiveikkaana siitä että pääsee "vihreälle oksalle" länsimaissa, jossa jo sosiaaliturvallakin eläminen on parempaa kuin oman maan rakentaminen, niin silloin voi aiheellisesti kysyä että miten sitten lähtijän oma maa hyötyy siitä että se paras työvoima lähtee maasta sen sijaan että jäisi edistämään oman maan kehittymistä?

Käyttäjän heikkitamminen kuva
Heikki Tamminen

On ontuvaa verrata teollista muuttoliikettä työn perässä laittomaan siirtolaisuuteen sosiaalisen aseman perässä. Pakolaisuus on edelleen eri asia.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

No tarkoitin kyllä 60- ja 70-luvulla tapahtunutta muuttoliikettä Ruotsiin, jolloin lähdön perusteet olivat puhtaasti taloudellisia, mutta ei se mitään herkkua näille ihmisille ollut.

Pakolaisuus on todellakin monta astetta pahempaa. Aika kylmää ja nurkkakuntaista on kyyti mitä tarjoilet sekä heppoiset ovat perustelusi, jos analyysisi peruste on puolentoistaviikon lomahengailu Kosilla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.T.> ....Miksi nämä henkilöt eivät ole kotimaassaan rakentamassa, vaikka asein, parempaa yhteiskuntaa?...

ooo

Olisiko teillä ollut yhteistä keiltä mennä kyselemään heiltä suoraan näitä asioita.
Jatkokysymyksiä riittää: miten voivat vanhuksenne ja lapsenne? Minkälaisia suunnitelmia teillä on heitä varten? Jos ajatellaan oikeudenmukaisesti, miten haluaisitte Euroopan kohtelevan teitä? Kuinka hyvää elintasoa etsitte?...

On selvää että keskusteleminen suoraan asianosaisten kanssa ei ole helppoa, ei siihen moni pysty. Kuitenkin jos sen tekee, on huomattavasti painavampaa sanottavaa kuin muilla.
Poliitikoita voisi jopa lempeästi kehottaa tällaiseen nykytilanteessa.

Kiitos hyvistä kokemuksista kuitenkin.

---
Laitanpa tähän vielä pari lausetta taannoisesta blogistani:

” Nyt 500- miljoonainen Eurooppa ei meinaa selvitä 300 000:sta pakolaisesta. Neljämiljoonainen Suomi selvisi 70 vuotta sitten samasta määrästä siirtolaisia.”

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvin selvisi onneksi Suomi, mä vaan haluaisin nähdä sen kun ruvetaan pakolla lohkomaan omakotitontteja Sipoosta ja Kirkkonummelta :) Vois tulla pari pientä vastalausetta nykyään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Vietin puolitoista viikkoa lomaa Kosin saarella..."

- mutta me lukijat jäimme täysin vaille varsinaisia lomakuulumisia! Ettei vain matkan tarkoitus ollutkin pelkästään kyylätä mamujen tekemisiä? Loppupuolella kirjoittaja tosin tunnustaa asian itsekin käyttämällä käsitettä "empiirinen tutkimusmatka".

Kykeneekö poliitikko lainkaan ottamaan vapaata yhteiskunnan arvioimisesta ja sen epäkohtien etsimisestä? Vaikuttaa turhan rankalta duunilta Kreikan helteessä keskellä kesää.

Käyttäjän heikkitamminen kuva
Heikki Tamminen

Voin taata, että otin loman kannalta, mutta olen ihmisenä sellainen, joka arvioi yleensä ympärillä tapahtuvaa. Se ei kuulu työhöni vaan luonteeseen. Nyt sattui politiikkaan sopiva aihe ympärille. Muuten tissuttelin, loikoilin, söin ja kiertelin, eli lomailin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Periaatteessa oikein kuvattu, mutta muutama juttu:
- Useat matkaanlähtijät ovat jo siirtolaisina maissa missä työskentelivät (joku "Saudimaa") ja työt siellä loppui. Palkka ei niissä maissa riitä tuoda perhe myös sinne, vaan loppuperhe on alkuperämaassa, missä on halvempaa, esim. Pakistan. Kotiinkaan ei kaikki voi lähteä, koska siellä ei odota muu kuin nälkäinen perhe ja työttömyys. Eli jostain pitää äkkiä keksiä duunia, jotta voi lähettää perheelle edes jotakin rahaa. Ja ne, jotka eivät lähetä, eli poikamiehet - he tod.näk. ostivat älypuhelimen kun vielä tienasivat. Tästä löytyy tietenkin vielä sata varianttia ja tuhansia eri kohtaloita.

- Lomakohde on kesällä ihan hyvä paikka kreikkalaiselle kantaväestölle; töitä on. Mutta syksyn tultua loppuu työt, eikä "porkkanatkaan ole poimittavissa porkkanamaasta". Itse viljelen pikku pläntilläni pääasiassa tomaatteja ja minulla on nelinkertainen määrä omiin tarpeisiini verrattuna. Talvella ne on arvokkaampia, ne tuodaan jostakin, nyt niiden hinta lienee siinä 40 senttiä kilo.
- Talvella pakolaiset palelee ja he ovat usein huonosti varustettu Kreikan ilmastoon.
- Kreikkalaiset, varsinkin itä-Kreikka on tavattoman ystävällistä väkeä. En ihan allekirjoittaisi, että koko Eurooppa olisi sivistynyt, vaikka Kreikka onkin. ;)

Henry

Toimituksen poiminnat