Heikki Tamminen - PerusS Itsenäisiä ajatuksia isänmaan menosta

Mauton ja hajuton kehysriihi

Tässä julma mielipidesetti hallituksen kehysriihen päätöksistä.

 

Lapsilisät:

6-8 euron kuukausittainen leikkaus ei vaikuta käytännössä mitään muille kuin aivan kaikkein pienituloisimmille, jotka ruokkivat tuolla summalla perheensä päiväksi. En siis kannata hallituksen mallia. Lapsilisiä maksetaan vuosittain vajaat 1,5 miljardia euroa. Vakavaa keskustelua tulisi käydä lisän porrastamisesta niin, että sitä ei enää esimerkiksi yli 5000 euroa nettoaville talouksille maksettaisi.

 

Ansiosidonnaiset:

Ansiosidonnaisiin pitäisi asettaa katto. Suunta on oikea, jos suurimpia sidonnaisia leikataan, mutta säästö on vielä pieni (50 Me). Pitää ottaa huomioon, että liitot maksavat ansiosidonnaisista vain n. 5%. Lopuilla liitot pönkittävät poliittista asemaansa ja kerryttävät varojaan. Itse en liitoille rahojani lahjoita.

 

Kehitysyhteistyö:

Leikkaus on oikeassa paikassa, mutta naurettavan pieni (50-100 Me/v). Oikeansuuruinen leikkaus olisi 1000 Me/v.

 

Yritystuet:

Joitain kehityshankkeita viilataan vajaalla 20 miljoonalla eurolla. Tällä tuskin on merkitystä valtiolle tai yrityksille. Oikeampi yritystukien leikkauspotentiaali on yli 500 Me/v (Näin paljon TEM on itse laskenut maksavansa turhia tukia).

 

Väylärahoitus:

Tästä on vähennetty 100Me. Se on idiotismia. Tiehankkeita pitäisi päinvastoin aikaistaa jo pelkästään elvyttävän vaikutuksen vuoksi. Teiden korjaus- ja kehitystarve ei poistu mihinkään.

 

Ansiotuloverotus:

Kiristyksillä yritetään saada kasaan 150Me/v. Vaikka tämä kompensoitaisiin pienituloisimmille, se vaikuttaa negatiivisesti juuri työssäkäyvään keskiluokkaan, joka loppupeleissä maksaa kaikki viulut. Ostovoimaa ei ole varaa rapauttaa enempää. Tämä kiristys iskee takaisin ostovoiman heikentymisestä johtuvana työttömyytenä.

 

Asuntolainojen korkovähennysoikeus:

Korkovähennysoikeus on ajan kanssa poistettava kokonaan. Joo, kyllä se kirpaisee, mutta nykytilanne vääristää asuntomarkkinoita ja pitää asuntojen hinnat korkealla, kun valtio maksaa asuntojen korkoja pankeille. Lopussa kiitos seisoo.

 

Kiinteistövero:

Kiinteistövero tuntuu olevan kuntien ja valtion korotusautomaatti. Nyt joku roti touhuun. Omakotiasumisesta ei voi rangaista loputtomiin.

 

Energiavero:

Sähkön ja polttoaineiden verotus alkaa saamaan jo surkuhupaisia piirteitä. Maaseutu ja köyhät kärsivät eniten puhumattakaan teollisuudesta, joka kärsii logististen kustannusten ja sähkön hinnan kasvusta. En korottaisi senttiäkään. Turpeen verotus tulisi laskea 2011 tasolle. Vihreä energiapolitiikka vie teollisuuden sinne, jossa ei välitetä paskaakaan. Ympäristön, duunarin sekä köyhän pahin vihollinen on siis vihreä veropolitiikka.

 

Autovero:

Suomessa on Euroopan toiseksi vanhin autokanta. Pitääkö perustella enempää, miksi autoverojen korotus on tyhmää?

 

Muutama muu idea (omia tai jonkun muun)


Tuli jo mainittua kehitysapu, ansiosidonnainen sekä hyödyttömät yritystuet. Niiden lisäksi:

- helpottaisin kuntien painetta poistamalla viiden vuoden irtisanomissuojat välittömästi.

- turvapaikkaa odottavilta poistaisin rahallisen tuen kokonaan. Ruoka ja majoitus riittävät avuksi.

- ottaisin Viron yritysveromallin käyttöön

- elvyttäisin laskemalla verotusta tuntuvasti jopa velkarahalla. Korjaisin kevyen verotuksen hedelmät myöhemmin ja maksaisin velat. Vienti kasvaisi.

- laskisin työnantajan sivukulut pienemmiksi, jotta palkkaus helpottuu. Työntekijän käteen saama osuus kasvaa, jos vastuuta siirretään pois työnantajalta. Työntekijä saa yksilönä päättää mitä hän tarvitsee.

- arvonlisäverovelvollisuuden alaraja vähintään 50 000 euroon.

- ammattiliittomaksujen  verovähennysoikeuden poisto.

Löytyyhän näitä...

 

Miälevvikast läppändeerust?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat